Een eigen bedrijf starten in 10 stappen – deel 2
Dit is het tweede deel van het stappenplan dat jou kan helpen bij het opzetten van je eigen zaak. Heb je deel 1 gemist? Klik dan hier om naar het artikel toe te gaan.
6. Met een eigen bedrijf ontkom je niet aan papierwerk
Het is voor geen enkele ondernemer leuk om de administratie bij te houden. Het kost tijd, neemt een hoop ruimte in beslag en een klein foutje kan desastreuze gevolgen hebben. Des te belangrijker is het om goed op de hoogte te zijn van de eisen die aan de administratie van je onderneming worden gesteld. Die verschillen namelijk per rechtsvorm. Als dit te ingewikkeld blijkt, is het handig om een paar accountants te benaderen en te kijken naar hun mogelijkheden en tarieven.
7. Welke verzekeringen moet je afsluiten en waarom?
Als werknemer gaat een gedeelte van je loon naar je pensioenopbouw en arbeidsverzekering. Een ondernemer moet daarentegen zelf zorgen voor zijn pensioen en verzekeringen. Het is belangrijk om je daar goed over te informeren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je inkomsten als je als zelfstandig ondernemer langdurig ziek bent? Benader hiervoor diverse verzekeraars en vergelijk de verschillende voordelen en eventuele nadelen. Ook is het raadzaam om een standaard overeenkomst klaar te hebben liggen die je met klanten ondertekent. Hierin worden de rechten en plichten tussen klant en ondernemer vastgelegd.
8. Doe onderzoek naar geschikte bedrijfsruimte
Nederland is het land van de regeltjes, wordt weleens gezegd. Dat geldt ook voor mensen die een bedrijf aan huis beginnen. Het verschilt per regio wat wel en niet mag en hoe dat qua verzekeringen en vergunningen geregeld moet worden. Mag je eventuele bedrijfsruimte aanbouwen, is het wel brandveilig en voldoe je aan alle milieueisen? Dit zijn allemaal relevante vragen waarop je gemeente de antwoorden kan verschaffen. Ook als je kiest voor een bedrijf op een externe locatie kan het geen kwaad om daar informatie over in te winnen.
9. Bundel de informatie
Controleer of het financiële plaatje en het ondernemingsplan compleet zijn. Bundel alle informatie op een overzichtelijke manier zodat alle informatie bij twijfel eenvoudig opgezocht kan worden. Neem deze info mee naar de Kamer van Koophandel en schrijf je in. Je ontvangt direct alle noodzakelijke gegevens, zoals een uittreksel en het btw-nummer. Zorg ook dat je een domeinnaam voor een website registreert die overeenkomt met je bedrijfsnaam als je dat nog niet gedaan had.
10. Beginnen
Gefeliciteerd, je bent nu klaar om te beginnen. Het is verstandig om tussen het uitvoeren van bovenstaande stappen alvast wat potentiële klanten te werven, zodat je bij de start van je onderneming gelijk wat werk kunt verzetten. Besteed aandacht aan het werven van nieuwe klanten door het gebruik van social media, zoals Facebook of Twitter. Ook een bezoekje aan carrièredagen of netwerkdagen kan positiever uitpakken dan je denkt.
Tot slot
Bovenstaand stappenplan is een leidraad voor het opzetten van een eigen bedrijf. Een aantal van de stappen kunnen daarbij tegelijkertijd uitgevoerd worden. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je niet snel voor verrassingen komt te staan en dat je met een schone lei kunt beginnen. Veel succes met je eigen bedrijf!
Heb je deel 1 van dit artikel gemist? Klik dan hier om verder te lezen.