• Print
close

Freelancer worden

Freelancer worden: waar moet je op letten?

Eigen baas, dat willen we allemaal wel zijn. Als zelfstandige kun je grotendeels je eigen uren bepalen, is geen dag hetzelfde en heb je de ruimte om boven jezelf uit te stijgen. Nederland staat bovenaan als het gaat om het aantal freelancers per hoofd van de bevolking in Europa. Voordat je van start gaat als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is het belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Dat doe je niet alleen met gedegen vakkennis. Lees je van tevoren goed in in het ondernemerschap.

De eerste stappen

Begin helemaal bij het begin. Denk goed na in welke branche je actief zult zijn en wat dat voor consequenties heeft. Werk je veel achter een bureau en gebeurt communicatie met opdrachtgevers vooral via e-mail en de telefoon? Dan zou je thuis een ruimte kunnen inrichten die als kantoor functioneert. Als rondrijdend monteur is daarentegen een investering in een bestelbus noodzakelijk. Kortom, elke situatie vraagt om andere eisen. Administratief gezien is een simpele inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) voldoende. Open een zakelijke rekening en als je zelf niet zo handig bent met cijfertjes, kun je het financiële gedeelte uitbesteden.

Verzekeringen en pensioensparen

Een groot verschil tussen een normale baan en actief zijn als zzp’er is het verschil in financiën. Bij een werkgever bouw je meestal automatisch pensioen op en betaal je mee aan een collectieve arbeidsverzekering. Als zelfstandige moet je hier zelf voor zorgen. Sluit dus een verzekering af die past bij je situatie en zorg zelf voor een pensioenopbouw. Dat kan bijvoorbeeld door gewoon te sparen of een lijfrenteverzekering af te sluiten. Zonder pensioen ben je aangewezen op een AOW-uitkering en dat is in de meeste gevallen niet voldoende om rond te komen.

De VAR-verklaring voor freelancers

De afgelopen jaren is er veel nieuws geweest omtrent de VAR-verklaring (Verklaring arbeidsrelatie). Dit is een modelovereenkomst die tussen elke freelancer en opdrachtgever getekend moet worden. Deze verklaring zorgt ervoor dat zowel de zzp’er als de opdrachtgever een naheffing kunnen krijgen. Omdat opdrachtgevers hier afkerig voor zijn, is er veel over deze beslissing geklaagd. En met succes. De nieuwe wetgeving is in elk geval al uitgesteld tot 2018. Dat betekent dat er vanaf die datum actief gecontroleerd gaat worden op het naleven van de VAR-verklaring.

Het binnenhalen van opdrachtgevers

Als alle administratie geregeld is, ben je klaar om te beginnen. Met een beetje geluk heb je al wat opdrachten binnengehaald. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk genoeg werk hebben om een flinke boterham mee te verdienen. Een zzp’er moet hier zelf actief mee bezig zijn. Benader potentiële klanten op een manier die wenselijk geacht wordt binnen de branche en probeer je te onderscheiden van gelijkaardige bedrijven. Zorg voor een assertieve, duidelijke en enthousiaste houding. Om nieuwe klanten te ontmoeten kun je ook deelnemen aan netwerkdagen.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page