• Print
close

Webshop beginnen

Beginnen met eigen webshop

Het beginnen van een eigen webshop

Je bent al een tijdje van plan een eigen winkel te beginnen en ziet de voordelen in van een webshop. De populariteit van online winkelen blijft toenemen en de kosten zijn relatief laag, waardoor je meer winst overhoudt. Toch is het starten van een webwinkel niet zo eenvoudig als het lijkt. Hoewel je niet per se hoeft te beschikken over technische kennis, is een goed plan van aanpak wel belangrijk. Daarnaast moet je je goed verdiepen in de branche van de producten die je gaat verkopen.

Waar te beginnen?

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Lees je in over welke rechten en plichten je hebt en zorg dat je goed in kaart brengt hoe alles moet verlopen. De administratie kun je zelf doen, maar als je daar weinig verstand van hebt, is het handig om daar een extern bureau voor in te schakelen. Als dit deel op orde is, kom je aan bij de volgende stap.

Aanvoer en verwerking producten voor je webshop

Maak je zelf de producten of laat je ze aanvoeren? Zorg dat je een pakketdienst uitzoekt die je producten gaat versturen en sla voldoende verpakkingsmateriaal op. Dan grijp je nooit mis. Als het om veel en grote producten gaat, kan het handig zijn om een loods of een bedrijfspand te huren om je producten op te slaan. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de aankleding. Voorzie briefpost of dozen van de huisstijl van je webwinkel zodat klanten je beter herkennen en herinneren. Dat is goed voor de klantenbinding.

Kant-en-klaar of zelf maken?

Er zijn talloze websites en beheersystemen om op eenvoudige wijze een webwinkel te starten. Hier is geen technische kennis voor nodig. Het nadeel van een kant-en-klare oplossing kan zijn dat je weinig van je eigen creativiteit en identiteit kwijt kunt. In dat geval is het beter om zelf een webwinkel samen te stellen. Als je hier zelf de kennis niet voor hebt, is het verstandig om daar hulp voor in te schakelen. Let erop dat de huisstijl overal hetzelfde is en besteed vooral aandacht aan de functionaliteit van de webshop. Zo zorg je dat je bezoekers terugkomen en van jouw website blijven gebruikmaken.

Aandachtspunten van een webwinkel

Doe van tevoren goed marktonderzoek waarmee je een beeld krijgt wat je omzet moet zijn om winst te maken. Met de aanwezigheid van social media is er nog een belangrijk aspect waar aandacht naar uit moet gaan: online marketing. Zorg dat je bezoekers via kanalen zoals Twitter, Facebook en Instagram bij je winkel betrekt, bijvoorbeeld door leuke weggeefacties. De grootste valkuil voor mensen die een webwinkel beginnen, is namelijk het gebrek aan voorkennis. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent en weet waar je aan begint. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page